SORU: Babam 1965 doğumlu. Ağustos ayında emekli olacak. Fakat babamın 1988-1989 yıllarından 1,5 yıllık gibi bir Bağ-Kur’luluğu var. Biz bu borcu geçmişe dönük ödeme yapabilir miyiz? Eğer ödersek hemen emekli olur mu? (Yasin Özalp)
Cevap: Bugünlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek torba kanunda babanızın durumu ile ilgili bir madde var. Buna göre 12 ay ve üzeri prim borcu bulunan Bağ – Kur’lular bu borçlarını ödeme veya ödemeyerek sigortalılık sürelerini sildirme hakkına sahip olacaklar. Dolayısıyla siz de babanızın borcunu ödeyerek emekli olmasını sağlayabilirsiniz.
Aymet Yazılım ve Muhasebe
PRİMLERİNİZİ ÖĞRENİN
SORU: 1 Mart 1965 doğum, 31 Temmuz 1988 işe başlangıç, 5 bin 900 gün SGK’lı, 2 bin 200 gün özel sandık olarak toplam 8 bin 100 çalışma işgünüm var. Son 14 yıl tavandan prim ödendi. Şu anda işimi kaybettim. Bu şartlar altında, en iyi durumda emekli olmam için yapmam gereken şeyler nelerdir? 9000 gibi bir limit var mı? Emeklilikte Ne kadar maaş alırım? Çalışmaya devam etmem gerekiyor mu? Mevsimlik çalıştığım iki dönemden , birini (91 gün) kabul etmemişler. Oysa web üzerinde görülüyor. Bunun için ne yapabilirim? (Mehmet Savaş)
CEVAP: Emekli olabilmek için 5.450 prim günü, 25 yıl sigortalılık ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Bu durumda 1 Mart 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emeklilikte size bağlanacak maaşı hesaplamak için ödediğiniz bütün primleri bilmemiz gerekir. Bu bilgiler olmadan net bir şey söylemek mümkün değildir. Prim gününüz dolmuş olduğu için daha fazla çalışmaya devam etmenize gerek yok. Zamanında yatmayan sigorta priminiz için hizmet tespiti davası açmanız gerekiyordu. Ancak bu davada zaman aşımı süresi 5 yıldır. Bu süre geçmiş olduğu için ne yazık ki dava açamazsınız.
Malulen emeklilik için rapor şart
SORU: 37 yaşındayım. 4 bin 800 pirimim var. Bende tavuk karası, diğer adıyla gece körlüğü var. Emekli olabilir miyim? (Harun Yılmaz)
Cevap: Malulen emekli olabilmeleri için en az 10 yıldır sigortalılık ve 1.800 gün prim ödeme koşulunun sağlanması gerekmektedir. Bunun yanında rahatsızlığın sigortalılık sonrası gerçekleşmiş olması da şart. Bu koşulları sağlıyorsanız ve rahatsızlığınız nedeniyle çalışma gücünüzün en az yüzde 60 oranında kaybedildiğine dair raporunuz da varsa malulen emekli olabilirsiniz.