Elektronik Fatura

E-Fatura düzenlemek yerine kâğıt fatura düzenlenirse ne değişir?

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, e-Fatura uygulamasının ilk dönemlerinde, biraz da uygulamanın önemini belirtmek ve sağlıklı bir başlangıç amaçlayarak, e-Fatura yerine kâğıt fatura alınması halinde bunun ciddi sonuçları olabileceğini vurguladılar.

Yetkililer, e-Fatura yerine kâğıt fatura düzenlenmesi durumunda faturanın hiç düzenlenmemiş kabul edileceğini, bu durum oluştuğunda KDV indirimlerinin geri çevrileceğini ifade ettiler.
Gerçek bir işlem sebebi ile düzenlenen kâğıt faturanın, usul ile alakalı düzenlemeler bakımından hiç düzenlenmemiş sayılması kabul edilebilir. Ancak sadece bu nedenle giderin kabul edilmemesi veya KDV indiriminin reddedilmesi elbette mümkün değildir.

Yapılan resmi açıklamalar genel olarak bu şekilde yapıldı. Gelir İdaresi tarafından belirlenen 24.11.2015 tarihinde ki bir özelgede, E-fatura yerine kâğıt fatura kullanılması halinde neler yaşanacağına dair konu tüm tarafları ile ele alınmıştır. Özelgede özetle şunlar belirtilmiş;

E-fatura kullanmak yerine kağıt fatura düzenlenirse, fatura içeriği mal teslimi yada hizmet ifşasının düzenlenmediği manasını taşımaz.

Hizmet ya da malın teslim veya ödenmesi ile katma değer vergisi bakımından vergi alınması için bir neden doğmuş olur.

Vergi Usul Kanunu’nun 3. Maddesine göre, vergiyi oluşturan durum ve bu durum ile alakalı işlemlerin gerçek mahiyetinin esas olduğu kararı bulunmaktadır. Bu karar gereğince, esas bir işleme dayanan harcamanın E-fatura yerine kağıt ile düzenlenmesi,  gider olarak kayda alınmasına ve katma değer vergisi indirimine uğramasını mani olmamaktadır.
Vergi Usul Kanunu’na göre özel usulsüzlük cezası kesilir.

Bir fatura kağıt ile düzenlenmiş olsa da, mecburiyet alanındaki vergi yükümlüsü kişilerin hazırlaması geren esas belge olan  E-faturanın malın ya da hizmetin teslimin yapıldığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde hazırlanmış olması halinde, hazırlanmayan E-fatura için bu belgeyi hazırlamak ve teslim almak mecburiyeti bulunanlar Vergi Usul Kanunu’na göre özel usulsüzlük cezası verilir.

Genel olarak bir özet yapmak gerekirse özelgede ifade edilmek istenilen; E-fatura yerine kağıt fatura kullanır ya da alırsanız, gider yazma ve KDV indirimi ile alakalı bir sorun yaşamazsınız fakat alıcı ve satıcıların her biri, her bir fatura başına en az 200 lira olmak üzere, faturada bulunan meblağın yüzde 10’u oranında usulsüzlük cezası öder.