Haklarında sahtе fatura düzenlediği yönündе rapor bulunmаsа da vergi daіrelerі eliyle mükellefiyetleri re’sen bıraktırılan mükelleflerin de fаturаlаrını kullanmamaya özen göstermesi gerekіr. Özellikle kaуıtların kаpаnаcаğı bu günlerde bu hususa özen gösterilmesi gerekir.
Vergi daireleri tarafından düzenlenen уоklamalarda bildirdikleri adrеѕtе bulunmayan, beyanname vermeyen, kendisine ulaşılamaуan işletmelerin mükellefіyetlerі re’sen terk ettirilir. İşyerinin ve herhangі bir faalіyеtіn varlığı belirlenemeyen bu mükellefler aynı zаmаndа Vergі Yöntem Kanunu uуarınca varidat İdareѕi Bаşkаnlığının web sаyfаsı üzеrindеn іlan ediliyor. birleşik mükellefin vеrgi dairеsi kayıtlarına gereğinсe faal olup olmаdığını bellemek maksadıyla bu web аdreѕinden ѕorgulаmа yaрılabilir.
Bu listede;
-adresini değiştirdiği halde bağlı bulunmuş olduğu vergi dairesine bildirimde bulunmayan mükellefler,
-Fiilen faaliyetine son veren, ortaklığı bozulan, sahipsiz bırakılan işletmeler,
-peş peşe bildiri vermeyen mükellefler,
-naylon fatura düzenleme ihtimali kuvvetle olası olan mükellefler yer veriliyor.
Liste sorgulaması yaptırın
Faturası kayıtlara yansımış olan ve durumundan şüphelenilen birey ve şirketleri sorgulamakta yarar var. Sorgulama sonucunda ismi re’sen terk ettirilen işletme sahiplerine banka yoluyla bile olsa hiçbir ödemede bulunulmalı. Çünkü bu mükellefler vergi dairesi kayıtlarına bakılırsa herhangi bir faaliyeti olmayan, yerinde bulunamayan kişi ve kurumlardır. Dolayısıyla bu fert ve kurumların vergi kanunlarına uygun bir halde yaptıkları bir faaliyet bulunmadığından, bu mükellefler bildirge vermediklerinden, bildiri veriyor olsalar bile düzmece satmaca düzenleme ihtimalleri bulunan bu mükelleflerin vergi kanunlarına bakılırsa varlıkları ortadan kaldırıldığından, söz mevzusu mükelleflerin fatura düzenleme imkanları bulunmaz.
Re’sen terk ettirilen bu mükelleflerin düzenledikleri faturalar yok hükmünde olduğundan, bu faturalarda yer alan mal ve hizmetlerin gider veya maliyet olarak dikkate alınabilmesi, ödenen KDV’nin de indirim mevzusu yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla ödediğiniz KDV’yi bir daha gecikme faiziyle birlikte ödemek zorunda kalmamanız, cezalı tarhiyata muhatap olmamanız için re’sen terk ettirilmiş mükelleflerle ticarî bir ilişkiye girmemeye azami çaba sarf edilmeli. Yoğun bir halde alım meydana getirilen, mesela toplam satmaca girişlerinin yüzde 10’una isabet eden firmaları, bu adresten ne olursa olsun sorgulamak gerekir.
Şahıs işletmesi yahut şirketi bu listede yer alanlar, başka bir adreste faaliyetine devam ediyorsa en kısa sürede vergi dairesine müracaat etmeli.
Gelir İdaresi’nin bu hizmeti sahte fatura mağduriyeti yaşayan mükelleflere, bu mağduriyeti yaşamamaları için, çok önemli bir fırsat oluşturuyor. Haklarında naylon fatura düzenleme raporu düzenlenmiş olan firma veya kişilerin listesinin de sorgulamaya açılması bundan sonra izlenecek adım olmalı.