Kıdemde Tazminatı Fonu

 Türk-İş hafta başında bir basın toplantısı tertip edildi. Başkan Ergün  Atalay, toplantıda kıdem tazminatından, özel istihdam bürolarına  kadar çeşitli konuda görüşlerini belirtti.

 

 

 

Bu görüşmede kıdem tazminatı, kiralık işçilik, mecburi ara buluculuk gibi çalışma yaşamını derinden etkileyen konularda işçi, işveren ve hükumet temsilcileriyle sosyal diyalog ortamının kurulmaması, Türk-İş’in temel endişesi olarak ortaya çıktı. Türk-İş temsilcileri, “Bakanlık somut tasarı yerine genel uygulama ve ilkeleri anlatıyor, örneğin kiralık işçilikte, (Bize yazılı görüş bildirin) diye gönderdikleri yazı TBMM’ye tasarıyı sevk ettikleri gün konfederasyona ulaştı” diyerek sitemlerini dile getiriyorlar.

Kıdem kırmızı çizgi

Kıdem tazminatı mevzusunda Türk-İş net bir tavır ortaya koyuyor. Ergün Atalay, kıdem tazminatında kırmızı çizgileri olduğunu belirtiyor. İlk kırmızı çizgilerinin kıdem tazminatında bir yıla karşın gelen 30 günlük tazminat miktarı olduğu anlaşılmakta. Başkan ve yönetim kurulu üyesi sendika başkanları, 30 günden ödün verecek hiçbir çalışmaya pozitif bakmayacaklarını ve hatta bunu daha önce genel kurulda karara bağladıkları üzere ‘genel grev’ sebebi sayacaklarını ilettiler. Bu konuda Başkan Atalay ilginç bir örnek vererek, “29 gün 23 saat bile olsa kıdem fonunu kabul etmiyoruz” diyor.

Fonların gidişatı
Türk-İş yönetiminin, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi uğraşlarında bir başka endişesi de fon gidişatı konusunda ülkemizin akıbetinin pekte olumlu olmaması. Fakat hatırlamak gerekirse, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, yapmış olduğu söyleşisinde, İşsizlik Sigortası Fonu’nun Cumhuriyet tarihinin en başarılı fon uygulaması haline geldiğini söylemiştir, işçi tarafının fon konusundaki endişesini yersiz bulduğunu iletmişti.

Türk-İş yönetimi, çalışanın haklarından bir kuruş ödün verilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguluyor. Diğer bir yandan, 30 gün koşulu sağlandığında, tazminat alamayan çalışanlar açısından yeni bir çalışma yapılması konusunda da engel olmayacaklarını, Çalışma Bakanlığı’nın hazırlayacağı taslağı tartışmaya açabileceklerini söylüyorlar. Atalay’a göre; konu yalnızca 30 gün değil, mevcut uygulamanın sürmesi ve fakat mevcut sistemde kıdem alamayan işçiler varsa onların da mevcut şartlarda tazminat almalarının sağlanması. “Bunun nasıl olacağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı getirir, o zaman konuşuruz” diyerek konuşmasına devam etti bakan.