Çifte Emeklilik Çifte Maaş

Milyonlarca işçi hem çifte emekliliğe hem de çifte maaşa sahip olacak. Yeni sistemle alakalı tasarı mayıs ortasında hazır durumda olacak. 100 lirayla birikime başlanan tasarrufta, İngiliz modeli ağırlık kazandı

 

 

Hükümetin eylem planında bulunan ve pilot uygulaması da başarıyla sonuç alınan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ikinci emeklilik için sona yakınlaşıldı. Milyonlarca işçiyi alakadar eden sistemde son dokunuşlar yapılırken detaylar da belli olmaya başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz haftalarda gündeme getirdiği sistemle alakalı Hazine kaynaklarından elde ettiğimiz bilgilere göre yoğun bir çalışma devam etmekte ve mayıs ayının ortalarına doğru tasarının Meclis’e sunulması bekleniyor. Özellikle pilot olarak uygulanan İstanbul, Tekirdağ ve Bursa’da çalışanların yoğun alakası, sistemin Türkiye genelinde de başarıya ulaşacağının ilk habercisi oldu. Bu illerde 7 işverende 604 çalışan otomatik olarak ikinci emeklilik sistemine taşındı. İşçilere 60 günlük ayrılma süresi verildi ve bu zamanın sonunda sadece 4 kişi vazgeçti. Haliyle yüzde 99’luk bir başarı elde edildi.

İSTEYENE TOPLU PARA
Sistem, işçileri mecburi bir tasarrufa yöneltecek ve bitiminde de ikinci bir emeklilik hakkı tanıyacak. İsteyen maaşla bu emekliliğini sürdürürken, talep eden toplu para alabilecek. Öncelikle işe yeni başlayacak olanlar veya işyerini değiştirecekler otomatik olarak ve mecburi biçimde bu sisteme dahil edilecek. Tasarruflar aylık 100 lira olarak başlayacak. Buna devletin de asgari yüzde 25’lik katkısı olacak. Mevcut işçiler de bu sisteme isterlerse katılabilecekler.

BELLİ BİR SÜRE VERİLECEK

Sisteme dahil olan çalışanlara belli bir süre tanınacak. Bu sürenin bitiminde isteyen sistemden ayrılabilecek. Burada gönüllülük esası uygulanacak. Kalmak isteyenler için tasarruf devam edecek ve emeklilik hakkı tanınacak. Bu arada sosyal güvenlik sistemindeki emeklilik hakkı ise değişmeyecek.

10 YIL 56 YAŞ
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde emeklilik için iki koşul bulunuyor. 10 yıl (360 ay) prim ödemek ve 56 yaşını tamamlamak. Bu primler kesintiye uğrarsa ara ödemelerle tamamlanabiliyor. Süre bitiminde iki alternatif var.
Birikmiş paranızı bir seferde toplu olarak alabilirsiniz.
Yıllık gelir sözleşmesi yaparak emekli maaşı şeklinde almaya devam edebilirsiniz. Maaş ödemesinden arta kalan birikiminiz de büyümeye devam ediyor.