Bir işyerinde sigara içme yasağı uygulanıyorsa ve işçinin yasağın söz konusu olduğu bölgelerde sigara içtiği tespit edilmişse, tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Yargıtay bu konuda çoğu kez işçileri haksız bulmuştur.
İşverenin işyerinde yönetim hakkı kapsamında alabileceği önlemler içerisinde yer alan işyerindeki sigara içme yasağı ile yasağın uygulandığı bölgelerde sigara içen işçiler tazminatsız kovulabiliyor.
Eğer işyerindeki faaliyet ve üretim yangın riskini arttırıyorsa bu tip kazaları engelleyebilmenin bir yoluda sigara yasağı;
Yangın Riski
İşyerinde yangın riskine karşılık sigara içilmesi yasaklanmış ve bu yasağa rağmen işçinin sigara içtiği tespit edilmişse işçi tazminatsız olarak işten çıkarılabilir.
Zarar Kontrolü
İşveren direkt olarak Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’a dayanarak da işyerinde sigara yasağı uygulayabilir. Fakat bu yasak uygulandığı zaman işyerinde sigara içilebilecek bir alan oluşturulmak zorunda.
İşte Diğer Yasaklar:
Verimlilik Kontrolü
İş yerindeki verimliliğin sigara yüzünden azaldığını kanıtlayabilen işveren de sigarayı yasaklayabiliyor.
Ücretden Kesim
İşveren sigara yasağını çiğneyen işçilere isterse ücret kesme cezası da uygulayabiliyor. Anca bu ceza bir ay içerisinde en fazla 2 kere uygulanabiliyor ve kesilen ücretler Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hesabına yatırılmalıdır.