Emekli çalışanlara kolay kıdem tazminatı alabilme yöntemleri
Çalışanlar emeklilik yaşlarını doldurduktan ve emekli olduktan sonra da çalışma hayatına ara vermek istemez ve çalışmak isterse iş hayatına devam edebilmesinin iki yolu vardır. Birinci yol olarak sosyal güvenlik destek primi ödemek şartı ile çalışabilir.
İkinci yol ise emekli aldığı emekli maaşının kesilmesini talep ederek bütün sigorta kollarına ait primleri ödemek zorunluluğu ile yani normal bir işçi olarak çalışabilir. Emekli çalışanların büyük bir kesimi emekli maaşından her hangi bir kesinti yaptırmadan çalışmaktadır ve işyerinden herhangi bir sebep dışında keyfi olarak ayrılmaktadırlar. Bu sebep neticesinde ise kıdem tazminatı almaya hak kazanamamaktadırlar. İşte emekli çalışanların kıdem tazminatı almaya hak kazanmaları için yapmaları gereken birkaç işlem;
Dilekçe Verin
Çoğu emekli çalışanının hakkında pek fazla bilgiye sahip olmadı fakat tazminat hakkı alabilmede pozitif bir etki yaratabilecek olan bir yöntem olduğunun da altını çizmek gerekir. Örnek vermek gerekirse emekliliğinizin 3. Yılındasınız ve sosyal güvenlik primi ödeyerek 3 yıldır aynı işyerinde iş hayatınızı sürdürüyorsunuz. Normal şartlarda keyfi olarak işten ayrılırsanız veya haklı olmadığınız bir sebepten dolayı işine son verilir ise çalıştığınız 3 yıl için herhangi bir ödeme almazsınız. Böyle bir durumda yapmanız gerek işlem, bir dilekçe ile emekli maaşınızı kestirmek istediğinizi ve normal çalışan statüsünde çalışmak istediğinizi SGK il yada merkez müdürlüğüne başvuruda bulunup ayrıca durumu çalışmakta bulunduğunuz işyerine bildirmelisiniz. Bu durum üzerine emekli çalışan olarak değil normal çalışan olarak nitelendirileceğiniz için işvereniniz primlerinizi emekli çalışan değil normal çalışan olarak yatırmaya başlayacak. Bu olay gerçekleştikten sonra tekrardan emeklilik için başvurduğunuzda kıdem tazminatı almak için hak kazanmış olacaksınız. Bu yöntem ile normalde alınamayan kıdem tazminatını, çalışan keyfi bir sebeple işten çıkmış olsa bir gerçekleştirilecek belirli bürokratik işlemler ile alması mümkündür.
Emekli Kadının Evlenmesi
Emekli olmuş kadın çalışanlar çeşitli sebepler nedeni ile iş hayatına tekrar atılabiliyor. Emekli bir kadın çalışan, çalışan emekli olarak iş hayatına devam ediyorsa bu süre esnasında bir evlilik olayı söz konusu olursa kadın çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Bu hakkı kazanabilmesi için kadın çalışanın işyerindeki çalışma süresinin 1 yılı aşkın olması gerekmektedir. Bir değer madde ise kadın çalışanın evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde iş hayatına son vermesi gerekmektedir.